Most, közeledve a blogtalálkozóhoz, meg annyi sok gonosz, csúnya, feszültséggel teli konfliktus, meg történet után egy kis játékra hívjuk kedves blogolvasóinkat. Csak úgy, a szemek gyönyörködtetésére. Tíz képes feladvány áll itt alant a posztban, s várja a fürkésző szemeket. Olyan, a blog egyes témáihoz kapcsolódó helyszínekről, történelmi eseményekről lesz szó, amelyek mindegyike vagy szerepelt megemlítve egy-egy posztban, vagy ajánlva lett link által homályosan, szóval körvonalazódott. A játék ilyen értelemben illeszkedik a 2009. év 'anyagához'. A feladványok összeállítása mégsem felmérő jellegű, ill. nem a figyelmet mérné fel, hanem az igényeket. Azt, hogy mire vágyik blogközönségünk. Abban is segít, hogy ezzel így felelevenedik, hogy miről írtunk már az eltelt két esztendőben, segít a témakeresésében. Ezért kérnénk hozzá kommenteket. Sikere esetére a következő rész be is van tárazva (de tényleg, ha pedig kínos elhallgatás, netán tüntető távollét a válasz), akkor inkább írunk :).

Amúgy is megfogalmazódott a 'mozgalmon belül', egy "műhelyvitában", mintegy belső kritikaként, hogy "nem azért van a blog, hogy elektronikus alapú verbális önkielégülés legyen, [khm, itt eredetileg a latin orvosi kifejezés szerepelt ]  amiben más nem vehet részt". Szóval, kedves bloglátogató, úgy is, mint elkötelezett gyakori látogatónk, előre, vidáman, játékosan!

Egyszer már volt egy hasonló játékunk, akkor 2008 nyarán könnyű nyári gyakorlatnak hami tett fel egy játékot, ami történelmi helyszínekhez kapcsolódott, ill. bemutatta, hogy egy történelem iránt érdeklődő fiatalember szeme miket lát meg egy nyaralás alkalmával. Egy-egy feladat most sem lesz nehezebb. Emlékezni kell. Vagy felismerni. (E korábbi hami-féle poszt iránti tisztelet jeléül szerepel a címben a (2)-es megjelölés).

Nehéz pesze úgy szerkeszteni hogy teljesen lefedje az egész évet, reprezentálva a teljes témakört ókortól a Távol-Keletig. Számunkra ez volt a feladvány. De igyekeztünk megoldani. (Ahogy a rákeresés lehetőségét is kizárni a feltett kérdések kulcsszavaira). Úgyhogy kérem, vigyázat, egy modern épület nem biztos, hogy nem ókori témához kapcsolódik. Nem asszociáció, hanem helyek és tárgyak (épületek), néha személyek. S még egy tanács. Nem csak a leglátogatottabb posztokból kerültek ki a feladványok.

Majdnem elfelejtettem. A megoldásokat a moi62@mailbox.hu címre kérjük. Kérdezni, megvitatni, beszélgetni a kommentekben lehet. Aki lelövi a kommentben a megoldást, azt kiközösíti a közönség (formáját még majd kitalálom).

A végén, pár héten belül, amikor már elég sokan tippeltek (ami persze nem muszáj, attól még a következő poszt meg fog jelenni a képernyőtökön az eddig szokásos módon), de még a blogtalálkozó előtt közzétesszük azok nevét, akik a maximális 10 pontszámot elérték. Gondoltunk, hogy közzétesszük a 9 és a 8 találatosakat is, de félünk, hogy akkor kevesebben látnánok neki(ahogy a tendereken szokás, amikor valamely pályázó presztízsveszteségnek veszi, ha nem ő nyerne - azaz itt nem a 10 pontosok között szerepelne a neve - , s akkor inkább nem indul).

Lássuk (Jó szórakozást !):

1.

 
Majdnem baj lett. Hol? Mi történt?

2.

Oltalom alatt álló apátság nagy birtokokkkal. Éhező parasztok mégsem becsülték meg. Hol vagyunk?
 

3.

 
Meghala vala. Ki? Hol? MIkor?

4.

 
 Az előtérben lévő épületcsoportról van szó. Szellemisége mindig heves vitát vált ki, a világban is, és itt a blogban is. Miért, hol vagyunk?

 

5.

 

Hajdan fontos események helyszíne, ma csendes kisváros (bár nagy oszlop "dőlt el" itt a közelmúltban).  Hogy hívják? s mi is volt ezzel az 'oszloppal'? (ez utóbbi nem került szóba a blogon)

 6.

kisebb épületben, talán hatékonyabban működött, mint jelenkori utóda. Hol vagyunk?

7.

 

Ez a város, terület most - milyen is? - , de nem volt mindig így…Hol vagyunk?

8.

 
hajdan nagy élet folyt itt, komoly, ha nem is országos döntésekkel (a terepviszonyok segíthetnek) Hol vagyunk?

9.

 egy a sok közül (a segítség maga a rajz). Hol vagyunk? 

10.

 
A kép beszédes, kérdést sem kellene fogalmaznom. Hol vagyunk ? + pontjár azért, ha valaki megmondja, mi az az eset, ami helyszínhez köthető egyik legismertebb személyt összeköti Davout marsallal. Ugyanaz törént velük. Mi? (ez egyben segítség) 

 

42 komment

Címkék: játék

A bejegyzés trackback címe:

https://toriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr851681757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lécci 2010.01.21. 19:32:03

Figyelem !
Elfelejtettem felhívni a figyelmeteket arra, hogy a válaszok megadásakor nem elég a szövegben jelzett címre kattintva a levelet megírni, és azt a Küldés paranccsal elküldeni. Be kell utána lépni a levelező rendszeretekben s ott a küldés/fogadás gombot megnyomva ténylegesen el kell küldeni.
Köszönöm.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.01.21. 19:44:59

Azért jó ez a blog, mert ha időnként hajlamos lennénk azt gondolni, hogy tudok valamit a történelemről, mindig kiderült, hogy semmit :-)
1-et tudok (az biztos), a többi totális homály.

lécci 2010.01.21. 20:31:56

Felhívom a figyelmet, hogy aki csal, az magát csapja be (függetlenül attól, hogy beküldi-e a helyes megoldást, s a neve kikerül-e a 10 találatosok közé).
Köszönöm a bizalmat (nem változtatunk)

lécci 2010.01.21. 20:34:27

@lécci: Azt javaslom a csalni készülőknek (akik nyilván azért nézik meg a megoldást egy technikai eszköz segítségével, mert tanácstalanok), hogy inkább beszélgessünk. Itt. Köszönöm.

lécci 2010.01.21. 20:36:27

@Attus Germanicus: Dobj egy mailt oda, s megmondom(akár ide is), hogy jó-e a válasz.

Ford Prefect, a Betelgeuse rendszerből 2010.01.21. 21:05:29

@Attus Germanicus: Pontosan így érzek én is, külön kiemelve, hogy nagyon jó ez a blog.
Mondjuk ha elég a kontinenst megnevezni, akkor több tuti tippem is van. :)

Czelder Orbán 2010.01.21. 21:06:45

@lécci:
Figyu, a 10-ből 4-t kapásból tudtam, de ha már ott van a lehetőség, hogy megnézzem a kép címét, akkor meg is nézem. Nem értem, miért szemétség, amit tettem és miért kellett ezért kimoderálni engem.

Nagyon nem voltál korrekt.

lécci 2010.01.21. 21:12:02

@Czelder Orbán: Most mit kezdjek veled?
Az a - én nem szemétségnek nevezném, hanem kedvrontásnak, sportszerűtlenségnek -, hogy elveszed így sok játékos kedvét. S szerkesztőim azt mondják legyek türelmes, erre Te jössz és kiírod, hogy hogyan kell csalni.
Jó, tudsz négyet, kicsit átgondolod milyen témák voltak eddig, s meglesz a 6 is. Nem fejből kell tudni, hanem rá kell találni, magatokban, a szövegben, ha máshogy nem megy. Vagy azt mondani, "tudtam 4-et, a többi már nem érdekel". S akkor az is jó.

Ez nem a teljesítményről szól, hanem a játékról, a témával való foglalkozásról.
(még egyszer, nem moderáltalak, hanem kiradíroztam azt, ami 'félrehív' olvasókat)

lécci 2010.01.21. 21:14:23

@Czelder Orbán: Megjegyzem, azért van az ami, s úgy, (azaz így töltöttem fel, átkeresztelve), mert a szerkesztés közben hibázhattam volna, elkeverve képeket, mert magas sem oldanám meg úgy, hogy rávágjam.
Viszont elmeditálnék rajtuk...elidőznék a témában, a korban.

Czelder Orbán 2010.01.21. 21:18:34

@lécci:
Oké, ezt értem, de aki nem most jött a Marsról, az ismeri ezt "csalást". Az, hogy én ezt kiírtam, kb. a 12 éves Pistikének és az agyhalott Societas tagoknak újdonság.

De még egyszer. Ha nyitva hagysz egy tök nyilvánvaló egérutat, akkor miért csodálkozol, ha mindenki - még ha nem is vallja be - felhasználja?

lécci 2010.01.21. 21:25:52

@Czelder Orbán: Rendben, tegyük fel, nem játszik, mert ki akarja pipálni magában, hogy kész, 'megoldotta', vagy mert várja valami jobb (de ez mégsem hagyja nyugodni), s 'csal'. Ekkor van egy egyszavas információja, ami még nem minden esetben a válasz.
Innen akkor újabb csaláshoz folyamodik? Ennyire erénytelen lenne a mai ifjúság?

Nem, rám hallgat és elgondolkodik. A megoldáson.

egy marslakó

lécci 2010.01.21. 21:37:24

Négy nap múlva jelenik meg a következő poszt, hétfőn. Nem kell elsietni senkinek. Eltelt 2 év, lesz ennek kapcsán a közeljövőben egy blogtalálkozó. Most a tavalyi évre tekintünk vissza, 5 szerzőtől válogattam, posztjaik témájához kapcsolódva 10 képet (ha sikere lesz, van előkészítve egy személy-felismerős, ha nem, itt marad torzónak. Hiszek abban, hogy lesztek akik mellémültök játszani.)

Igaz, nem megmutatós-felismerős "csapd le csacsi" típusú feladványok. De van időnk.

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2010.01.21. 22:41:35

én imádom ezt a blogot de fogalmam sincs a megoldásokról, ennyire nem jó sajnos a memóriám (történelmi háttértudás meg zérus).

elnézést, hogy ide írom, de csak nekem nem jelenik meg a spanyol polgárháborús poszt a tovább után? (opera 10)

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.01.22. 09:04:40

@lécci: Írtam, de 100%-ig biztos vagyok benne :-)
A másik 9 meg 0%. Mármint alapból.

lécci 2010.01.22. 09:46:41

@Attus Germanicus: 100 %. Gratulálok.
Beszélgessünk akkor. (Az indexen van néhány játék, ami hasonló volna ehhez. Feladvány, aztán segítség, esetleg kérdés, további információk. Akár itt a kommentekben, akár a mailboxban.)

Volt egyszer történelmi tárgyú is, képek nélkül, mondatokból, félszavakból kellett hasonló feladványokat megoldani. 2005-2006 körül nagy élet folyt ott. De ezt Te ismered (úgy látom) forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=2000&na_step=200&t=9052702&na_order=

Ne félj hát :) A megoldottadon kívül még 4 (kinek5) kapcsolódik a magyar történelemhez (ez tudatos választás volt).

szomszédsrác 2010.01.22. 11:13:52

utolsó kép valamelyik törikönyvemből rémlett fel annak a megfejtését a könyvtárszobából megoldottam . azért elég húzósak is vannak közötte de van pár tuti tippem :D hétvégén elmeditálok még rajta

lécci 2010.01.22. 11:40:45

@szomszédsrác: Melyik a húzós? Mondok róla még valamit.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.01.22. 13:04:57

Szerintem az 1-es és a 3-as olyan, hogy ha a kép nem ismerős egyből (és nem csalsz), akkor esélyed sincs kitalálni.
Ha végigolvasod az elmúlt két év összes cikkét, és minden egyes helységnévre ill. várra rákeresel a neten, akkor előbb-utóbb találsz egy képet, ami hasonló lesz, mint a feladvány; de szerintem ehhez nem sok embernek lesz kedve :-)

Syolos 2010.01.22. 13:46:49

Na, egyet tudni véltem, az utolsó előttit, aztán "csaltam", és kiderült, hogy azt se jól tudtam :D

Nekem ez már túl magas, én sajnos nem emlékszem így történelmi helyekre (legalábbis ezekre, amik itt fent vannak, biztosan nem). De a játék-ötlet jó, és nálam biztosan vannak sokkal tájékozottabbak is, szóval hajrá! :)

lécci 2010.01.22. 15:56:35

@Attus Germanicus: Közben olvasom, hogy megvan a 3. és a 7. is, ez a 6-kal már három.
A 3. szerintem is a legnehezebb. Nem ismert építmény, talán fel sem ismerhető a típusa, mi volna, vár, kolostor vagy várkastély.
A ködös, télies ábrázolás tetszett meg, az jól szimbolizálta az eseményt, hogy ott valaki meghalt. Nem csatában, hanem párnák közt, de üldöztetésben.

Az 1. pedig kedélyes kisváros, nem Magyarországon (azt felismernénk), de az Elbától keletre, ebben a kultúrkörben. A templom tipikus középkori arculata dominál, annak ellenére, hogy látszik, hogy a homlokzat felől átépítették, tornyait barokkosították. Viszont akkor már nem lehetett jelentős város, mert a torony kevésbé impozáns, mint az apszis.
Ez is a magyar történelemhez kapcsolódik.

lécci 2010.01.22. 15:59:31

@Syolos: Az utolsó előttiben az a segítség, hogy - mint írtam - nem fénykép, hanem rajz van róla feltéve.

Árpádka 2010.01.22. 22:26:43

Áá ez nem nekem túl magas :S Inkább nem küldök mailt mert a végén szégyenfalra kerülök:) ja és csak igy tovább sok új dolgot megtudtam.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.01.25. 09:16:28

@lécci: Ezzel szerintem behatároldtad, hogy az 1-est melyik cikkben kell keresni, és meg is lett :-)

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.01.25. 09:24:58

3., 8., 9. továbbra is teljes homály; 4., 5. és 10. sincs meg, de ott látok némi reményt, hogy a blogban már szereplő cikkekre leszűkítve esetleg meglegyen.
A másik 4 megvan.

lécci 2010.01.25. 09:57:38

@Attus Germanicus: Így tovább, a 4. sztem a legkönyebb, a háttér miatt.
A 9-re pedig, mint írtam, az a segítség, hogy nem fénykép van, hanem rajz. Vajon mi miatt tettem így ? (ez, ha megvan, megvan a poszt is)

vén betyár 2010.01.26. 09:22:50

@Árpádka: ugyanígy vagyok vele, 3x is megnéztem, átnéztem, elolvastam, talán ha 2-3-at véltem tudni, felismerni, de nem merek próbálkozni.
Azért köszi!

lécci 2010.01.26. 09:50:39

@Árpádka: Árpádka, Vén betyár:
Hány témát tudtok magatokban felsorolni a blog 2009-es témái közül? (csak ami a fejetekben van) Írjátok meg nekem oda arra a címre, s megmondom, a 10-ből hány megoldás van azok között. Mernék fogadni, hogy több, mint a fele ezek között lesz...

vén betyár 2010.01.26. 10:36:40

@Árpádka: Nagyon izgalmss játék, de nekem is nagyon nehéz.3x is elolvastam, próbálkoztam, jó ha 2-3 bizonytalan találatom volt.Majd jövőre!

vén betyár 2010.01.26. 12:06:12

@lécci: Hát ez itt a gond lécci.Tavaly nyáron kezdtem el egyáltalán net-tezni és még mindig nagyon kezdő vagyok.Felfedeztem és végigolvastam a töriblogot /meg a lemilt, milstorit, konteót,sexcsatákat, stb/ mire rájöttem, hogy kommentek is vannak, legalább olyan jók, mint a posztok.Újraolvastam a hozzászólásokkal együtt!
Nagy élmény volt.Most már kezdem magam utol érni.

De a bőség zavara a zavar bősége.
Eccer még jáccok, lécci.

vattafák 2010.01.27. 11:17:46

hát én egyiket sem találtam volna ki, hiába olvasom majd' a kezdetektől a blogot. a hatosnál is csak azért néztem fel a timpanon csúcsán ülő címerre, mert az a jellegzetes zöld "lekaren~" kereszt ott visított a bal szélen... aranysárkány patika!

lécci 2010.01.27. 14:10:22

@vattafák: :) Látod, ugyanennyi árulkodó jel van a többin is,
- akár egy alpesi táj, szép kövér legelőkkel, kolostorral,
- akár egy nagy vízfelület melletti metropolisz szabályozott külvárosának képében,
- vagy a kaszálón kint hagyott lekaszált fűvel fémjelzett kelet-európai valóság közepén dimbes-dombos tájon álló gazdasági épülettel kisért kastély (uradalmi központ) alakjában
- de ilyen a lakótelepek rétegével körbevett (közelebbiek az '50-es évekből, távolabbiak a '70-es évekből) rommezőt uraló, arra az országra jellemző vallás tipikus templom alakjának hivogató magánya is.
(sorolhatnám).

Csak még sokaknál nem zárt össze az áramkör, és nem gyulladt ki a 3 fehér lámpa, hogy "érvényes a gyakorlat".
Köszönöm, hogy 'körbenéztél', s láttál.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.01.27. 15:31:55

No, több nap után most eljutottam oda, hogy feladom. Lécci, elküldtem a találataimat összefoglalva.

lécci 2010.01.28. 08:10:48

@Attus Germanicus: Én pedig elküldtem egy újabb bíztatást (mert már tényleg csak kicsi kell a teljes 'kép'-hez) :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.30. 00:29:21

Nekem az ötödik kép tutira beugrott, de csak azért, mert élőben is láttam többször, akárcsak az oszlopot :-)

lécci 2010.02.04. 13:10:20

Mára Attus Germanicus megfejtette mind a 10 feladványt. Gratulálok. A többieknek - aki még kutat - pedig kitartást.

vén betyár 2010.02.08. 11:46:23

@lécci:
Attus Germanicus nagy vagy!
Megtudhatnánk végre mi is a megfejtést?
Két hete már nem bírtam tovább, fejből leírtam 20 témát, amire emlékeztem.Kettő 2oo8-as volt, egy tucat lemiles, konteós, stb.A maradékból meg jó, ha kettőt-hármat tudtam az addig még soha nem látott képekhez kötni.Talán.

lécci 2010.02.08. 15:13:58

@vén betyár: Nem igértem, hogy a megoldást itt közreadom (maradjon izgalom a későn érkező érdeklődőknek), annyit mondtam, a helyes megfejtőket itt közzéteszem. Sajnos eddig egyedül Attus Germanicus volt az, aki végigment a pályán és ezt rész-eredményeivel jelezte. Neki gratuláltam itt a kommenteknél (és mailben). A későbbi rejtvényfejtőket is várom azon a megadott címen.
A megoldásokat este e-mailben eljuttatom hozzád.

vén betyár 2010.02.08. 15:22:51

@lécci: Igaz ami igaz, csak már nagyon kiváncsi voltam, vagyok.
Köszönöm!

vén betyár 2010.02.09. 10:52:14

@lécci:
Nagyon jó játék, még ha nagyon nehéz is.Ráébresztett, hogy nem elég habzsolni, mindenképpen tudatosabban, mélyebben kell olvasni és nem mindent, össze-vissza.
Köszönöm, lécci!
Attus Germanicus még tovább nőtt a szememben.

lécci 2010.02.09. 11:20:11

@vén betyár: Én is úgy gondolom, hogy attól, hogy ez most nem jött be, mert a feladványokat nem elég átgondoltan választottam ki, még nem kell a gyereket kiönteni a fürdővízzel.

Azaz lesz majd még játék (talán nyáron, amikor úgyis ellazulunk), ötleteim vannak (pl. képrészletből felismerős).

(a "későn érkezőknek" most nem a csontok jutnak, hanem továbbra is várja őket a posztban szereplő mail cím)
süti beállítások módosítása