Utolsó kommentek:

hajtűkanyar 2022.03.08. 11:52:38

Üdv, ennek a folytatása merre lenne? Illetve, ha nincs, esetleg tud segíteni valaki, hogy Szt. István idején hogy működött a röghöz kötés? Mert az én eszem szerint kellett lennie. Vagy?

Bejegyzés: A jobbágy 'röghöz kötés'e

Bandibacsi34 2021.10.11. 04:31:38

@Harald Blåtand:
@bloggerman77: Kicsit későn szólok hozza, de jobb mint soha. Sajnos ez a "magyar(?országi) történészek hibája. Rengeteg mindent le kellene forditani es egy tisztesseges politikatörténetet kiadni a magyar történelemről és nem csak a XX századról. A románok, de főleg a szlovákok(a cseheket, ukránokat nem tydom) fényévekre vannak tőlünk(televágták hazugságokkal a könyveiket). Talan ahol nehez hazudni(résztemakban) ott nem. De nalunk NINCS is. A középkorról Engel Pál irt könyvet. A nagy része társadalomtörténet és egy katyvasz(semmi konkrétum, dátumok, TÉNYEK stb.). 1526-1848 közöttről szinte semmi nincs. A Dualizmusrol van valami. Egy angol nem fog megtanulni magyarul es a kulfoldi szerzők angolul fognak olvasni nem magyarul. A kulfoldi "szakértők" (lasd anno trianon vagy az 1947 es békék stb stb előkészítői gardaja) a múltban és majd a jövőben ezekből fognak ismereteket szerezni. Csak egy pelda: az osztrákok nem tudnak arrol, hogy Hunyadi Mátyás kiraly valaha is elfoglalata volna Bécset. Vagyis ez számukra történelemhamisitas. A Wikipedia n nem is irnak erről(persze par szakerto biztos tudja a helyi tortenelem szakon). Ezert is kellene tobb ilyen sajat konyv akar angolul is kiadva. Az allambacsi penzen, ha veszteseges is, de a jövőben politikailag busasan megterulne. Pont Oxford /Cambridge ben vannak történészek, de felnek az igazsagot megirni mert kirughatjak őket ha szembemennek a mainstream gondolatokkal(amiket a csehek es romanok alaposan megalapoztak az 1880 as evektol kezdve).
Eleg lenne leforditani legalabb angolra a Szilágyi fele magyar nemzet tortenetet(a politikai reszeket, az 1895/1898as -os kiadas kb 18148 ig) mar az is hatalmas elorelepes lenne.

Bejegyzés: Sajtószemle: Osprey-sorozat magyarul!

Gery87 2021.06.29. 19:32:19

"Másrészt hajlamosak vagyunk a Magyar Királyság történelmét magyar nemzeti történelemként értelmezni, (kvázi kirekesztve ebből a szlovákokat) holott az az ország legalább két másik később kialakult nemzetnek is az anyaországa volt: a szlovákoknak és a ruszinoknak. Ezek a megközelítések rosszak."

A Magyar Királyság (ahogy neve is mutatja) a magyar népen alapult, ez adta a magját mind népességben, nyelvben, kultúrában mind identitásban!
Nem csoda hogy a magyar királyok és a nemesi elit sem Szvatoplukig, az avarokig, meg a frankokig vezették vissza jogaikat, hatalmukat, hanem a honfoglalókig és mitológiai értelemben a hunokig....szlávokról szó sem volt!

Az USA mai területén is mindig éltek indiánok és mexikóiak, a fehérek többsége német és ír származású...stb. még sincs szó közös mexikói-indián-angolszász-német gyökerekről, hanem Alapító Atyákról van szó, meg 13 angol gyarmatról....
Nálunk meg 7(8) honfoglaló törzsről...szlovák, ruszin törzs nincs...

Technikai, gyakorlati értelemben persze ez minden itt élő nép otthona és állama volt, de identitásban csak a magyaroké!
(Nem magyar-Szlovák-Ruszin Királyságnak hívták..)
A magyar nacionalizmus ezt vitte tovább,erre épült rá, a nemzetiségi meg ettől idegenedett el!

Ezek a tények.

Bejegyzés: A szlovákok eredete

Avatar 2021.06.04. 16:03:52

@Qedrák: Esetleg azóta elkészült a befejező rész? Itt a blogon nem találom...
Van esetleg az utóbbi 10 évből valami jelentős újdonság a témában?

Bejegyzés: Így írtak Anonymusról VI.

lécci 2021.03.24. 14:11:57

@Konzervtigris: Nem értem kedves Tigris, hol a vád a szövegben? A "birodalomban élő zsidók ellen irányult", a "kötelezővé és megváltoztathatatlanná tette", vagy a "nem tartotta helyesnek"? Németesítés volt, igen. Sima-e vagy milyen, mindenki ítélje meg az említett Magyar Zsidó Lexikon alapján. mek.oszk.hu/04000/04093/html/szocikk/11139.htm
Gyakorlatias ember volt József, kétségtelen, így nem mondott le az említett adóról sem, csak más jogcímen szedette tovább. A zsidók jogállásának, adózásának további, XIX. század végéig szakaszolt sorsa ott van a MZSL szócikkében (ezt az olvasóknak írom tájékoztatásul,nem Önnek)

Bejegyzés: Eleink neveirül A családnevek kialakulásának rövid története II. rész történeti megközelítés

Konzervtigris 2021.03.20. 19:14:51

Én II. Józsefet nem zsidóellenességgel vádolnám, hiszen ő szüntette meg a zsidók "türelmi adóját", amit a letelepedésük ellenében fizetniük kellett. A Magyar Zsidó Lexikon úgy tartja őt számon, mint a zsidó egyenjogúsítás kezdeményezőjét. Az, hogy német neveket kellett fölvenniük, sokkal inkább sima németesítés volt, ami viszont szintén jellemző volt II. Józsefre. A zsidókra, mint a jövendő egy, német nyelvű birodalom hálás alattvalóira számított.

Bejegyzés: Eleink neveirül A családnevek kialakulásának rövid története II. rész történeti megközelítés

Rodney2 2021.01.24. 08:30:01

@ecpec831: Amúgy ez a Landauer Szilárd nyilván zsidó :))) és biztosan dolgozott a Secu-nak is mert megfizették.

Bejegyzés: A románok eredete I.

Rodney2 2021.01.24. 08:26:29

@Vasile Alexandru.: A 3. pontodhoz:

Elég vicces amikor az ember elmegy Piatra Neamt történeti/régészeti múzeumába. 10 éve voltam, most csak fejből kb így néz ki időrendben:
5-6 szoba a Cucuteni kultúra csodás kerámiáival
3-4 szoba a római kor emlékeivel
1 szoba a népvádorlásról
A következő szoba azzal kezdődik hogy a 14. században az Anjou magyar király megbíz egy románt, hogy a pásztor csürhéjével keljen át a Kárpátokon és foglalja el a magyar király számára a suceava régiót (eredeti dokumentum vagy másolata kiállítva). Ebben az az érdekes, hogy azok a románok akik "Moldovát" alapították, a Kárpátokon belülről mentek oda. Ha erről valaki tud többet akkor kérem szépen...
Meg persze az is érdekes hogy semmi nincs a régióról a népvándorlás és a 14. század között. Angol kiadású (Oxford, stb) térképeken ebben az időszakban mindíg ahhoz tartozik az egész Kárpáton túli mai Románia, akik éppen a délnyugat ukrán sztyeppéket uralják (kunok, stb) Talán ezért lehet az is hogy Hugyandi János (nevelő?)"apja" kun származású (ha igaz)

Bejegyzés: A románok eredete I.

Rodney2 2021.01.24. 08:15:25

@ecpec831: Azon elgondolkoztál már, hogy erre miért került sor??

Bejegyzés: A románok eredete I.

Usulkjt001 2021.01.14. 13:48:10

@Qedrák: "...én itt, és ehelyütt csak az 1784-90 közötti hamisítási elméletet próbáltam cáfolni." - a próbálkozás szép dolog, de ez nem jött össze, semmit se cáfoltál csak úgy tettél, mintha bizonyítatlan és levegőben lógó feltételezéseid tények lennének, majd a logikátlan és bizonyítatlan állításaidat beállítottad, mintha bizonyítékok lennének.

A szándékod akkor bukott le igazán, amikor Pálffyra hivatkoztál, a közismereten hazudozó és hamisító ál-szakemberre.

Bejegyzés: A Magyar Szent Korona meghamisítása

Usulkjt001 2021.01.14. 13:34:14

"Csomor Lajos, és aranyműves kollégái vizsgálhatták meg a Magyar Szent Koronát" - már az elején hazugság. Csomor Lajos nem vezetett semmit és nem vizsgált semmit, csak jegyzetelt, mindent, amit a konkrét vizsgálatokat végző szakemberek felfedeztek, majd könyvében önmaga elméleteként adta elő, némi módosítással, amivel az Akadémiának szándékozott benyalni.

"....homlokzati részen almát tartó Üdvözítőnk képmása, az ellenkező oldalon a Szent Szűz Máriáé, aztán az apostolok, a keresztyén királyok, császárok, vértanúk szentséges sora..."
Ezt ki fordította? Meg sem említi Máriát! "A Szent Szűzanya képmása" - ez se véletlen persze, hiszen a Szent Szűzanya kifejezés ősvallásunk istenasszonyára utal aki összeolvadt a keresztyénségben Máriával.
A keresztyén királyok és császárok ismét téves fordítás, nincs szó többesszámról, valójában ez egy nyelvtani félreértés (alighanem szándékos), ugyanis ebben az esetben a latinban valóban többes számot kell használni, de nem jelenti azt, hogy valóban több személyről van szó!

"Megállapítása szerint egy műhelykörbe sorolhatóak az utólag felhelyezett képek, valamint a koronaabroncs képei.
" - Péri hazudott, az egy műhelyből való lehetőséget én, aki nem vagyok se ötvös se művészettörténész látás alapján eleve kizártnak tartom. Pedig igazán közelről meg se tudtam nézni. Csak mint a többi a turista. de ha megnézzük a fényképeket, első látásra feltűnik a három hátsó és az első pantokrátor kép fércmű jellege. Ehhez nem kell művészettörténésznek se ötvösnek lenni, csupán némi szépérzék és ízlés szükségeltetik. Emellett már a az ún viselet kutatás régen kimutatta, hogy ezeken a képeken a szereplők nem viselnek ruhát, hanem a többi képről másolt motívumokkal töltötték ki a helyeket. Míg az összes többi képen jól bizonyíthatóan valódi viseletek láthatóak, méghozzá rendkívül magas művészeti színvonalon készítve. Pálffy meg egyszerűen pofátlanul hazudik és hamisít. Semmilyen forrás nem cáfolta Pap Gábor II. Bizánc-terv idejére tett hamisítás elméletét.

Bejegyzés: A Magyar Szent Korona meghamisítása

ecpec831 2021.01.01. 16:20:58

@Landauer Szilárd: büszke lehetsz románjaidra:

„A románok már 1941-ben megkezdték a szervezett zsidóirtást, sőt valójában már egy évvel korábban „békés körülmények” között lehetőségük nyílt csapatos gyakorlásra. A vad antiszemita Vasgárda – amelynek parancsnokai és az 1940-ben hatalomra került Antonescu-kormány vezető tisztségviselői között személyi átfedések voltak – rendszeresen terrorizálta a zsidókat, jellemzően a városi értelmiségieket: orvosokat, ügyvédeket, tanárokat. Mintegy 30 óromániai és dél-erdélyi településen, legalább 400 esetben került sor véres pogromokra.
A fegyveres csapatok felelősségre vonása szóba sem került, a zsidóságot kollektíven sújtó szigorú törvényekkel szemben jogorvoslat nem volt.
1941. június 20-án a katonaság, a csendőrség, a rendőrség és a Vasgárda hozzáfogott az ország zsidó lakosságának a módszeres megsemmisítéséhez.”
A Vasgárda kegyetlen módon járt el a zsidó lakosokkal szemben, hentesboltok húskampóira akasztották polgártársaikat, leszúrták, agyonverték, illetve halálra kínozták őket.
1942. június 29-én megtörtént az első pogrom, Iasiban (Jászvásár), ahol 8-12 000 zsidót öltek meg brutálisan.
A spontán pogromok és vérengzések következtében megközelítőleg 350-400 000 zsidó pusztult el a román fennhatóság alatt álló területeken 1941 és 1943 között.

Bejegyzés: A románok eredete I.

Zoltán Mátray 2020.07.24. 09:17:54

@Santolunes: üdv Vagy elküldte előbb vagy nem szívesen venném

Bejegyzés: A Nagy Háború Afrikában: A méhek csatája 3.

ursulamagistra 2020.04.13. 13:22:57

@tamás46: www.youtube.com/watch?v=Mi7jVojVhsI ez Borbola János előadása, ami a feje tetéjére állít minden eddigi elméletet, a korona pártázatának mintáját ugyanis egyiptomi hieroglifákkal "olvassa el". Elsőre nagyon meredek, de nagyon érdekes megközelítés.
Egyiptomra mutat a Vörös Győző által Thébában megtalált kopt templom Jézus freskója is, amely teljesen megegyezik a Szent korona felső Pantokrátovál.mit keres egy anakoréta-manicheus Atyaisten-Pantokrátor (nem Jézus az, mert a nap és hold a főistent jelenti) a magyar koronán, vagy ha fordítva teszem fel a kérdést: Mi köze van az avar-hun-magyar koronának Egyiptomhoz?

Bejegyzés: A Magyar Szent Korona meghamisítása

Bünge · http://mikegy.fw.hu 2020.02.11. 18:20:39

@tiboru: persze, rá
De!
Mivel nőnemű, a végződést cső, az e pedig segít a kiejtésben, hiszen az "orádá" szót, eléggé nehéz kimondani

Bejegyzés: A balkáni vlachok, vagy arománok
süti beállítások módosítása