A Kingdoms a múlt héten kitárgyalt MTW2 hivatalos kiegészítője. Az ellenfél halomra ölésének, és az elfogottak lefejezésének ezúttal nem Európában, hanem négy külön régióban, és időszakban hódolhatunk. Bár némiképp ez a kiegészítő a "rókáról újabb bőr lehúzásának tűnik", de azért alapvetően érdemes ezt is kipróbálni (ha az arany kiadást megszerezzük, abban amúgy is egyben van az eredeti játékkal), mert van olyan hadjárat, amely érdekes kihívást nyújt.
 

 

 

 

 

 

 

 


Americas hadjárat



Az Americas Mexikó meghódításának idejébe kalauzol el minket. Lehetünk a spanyolokkal, avagy több indián frakcióval is: aztékok, maják, sziúk, illetve még néhány Mexikó területén elbukott kisebb frakcióval, ezek csak úgy aktiválhatóak, ha megnyerjük valakivel a nagy hadjáratot, vagy pedig ha a megfelelő adatfájlt átírjuk. Valójában itt két erősen különböző stratégiára van lehetőségünk: a spanyolok birtokolják Kubát (amit az indiánok nem tudnak elérni, tekintve, hogy nem tudnak hajót építeni), illetve ezen kívül Veracruzt. Az egységeik nagyon erősek, csakhogy kevés keletkezik belőlük körönként. Az indiánok egységei viszont jóval gyengébbek, de sokat tudnak felvenni. Nyilván érdekes kihívás mindkettő.

A térkép nagyjából a Mexikói-öböl környezetét öleli fel, Hondurastól Floridáig. A provinciák száma viszonylag magas, úgyhogy van itt mit elfoglalni. Cortez nyomdokaiba ugyanakkor nem nagyon fogunk tudni lépni, mert pár év alatt elfoglalni az egészet egyszerűen azért sem fogjuk tudni, mert annyi idő alatt az egységek a saját lábukon sem tudnak eljutni a térkép egyik végéből a másikba - de ezen ne akadjunk fenn. Nem azért hozták össze a kiegészítőt, hogy pár perc alatt végigjátsszuk. :)



Az Americasban az MTW2 összes fontosabb aspektusa benne van: van benne vallás, karakterek, városfejlesztés, diplomácia, kereskedők, egyedül orgyilkos nincsen (kár érte, mert az indiánokat pogánynak visszatérítő azték papokat így nem nagyon lehet elminiálni). A négy hadjárat közül szerintem ez az, amelyik messze a legnagyobb kihívást nyújtja, mert alapvetően mindegyik frakcióval nehéz: a spanyolokkal azért, mert kevés területük van (de velük messze a legkönnyebb), az aztékokkal azért, mert nem csak a spanyolokkal lesz gondjuk, hanem a szomszédos kisebb frakciókkal is, a majákkal csak a spanyolok miatt, de az is bőven elég, a sziúk környékén meg nincs túl sok értékes terület. Ráadásul - bár játszani nem lehet velük - egy idő után megjelennek az angolok, és a franciák is, gondot okozva ezzel mindenkinek. Ami azt illeti itt van egy bug, amely miatt kénytelen voltam a supporthoz fordulni, merthogy a franciák megjelenésekor a játék mindig kilépett, ha valaki ilyet tapasztal, tegyen így, és kapni fog rá peccset.

Brit-szigetek hadjárat



Ebben a hadjáratban az 1200-as évek elején vagyunk: Anglia éppen nehéz időszakot él át, a király keresztes hadjáratban, de közben már elkezdték meghódítani a szomszédos országokat. A hadjárat során összesen hat szereplővel találkozhatunk: van ugye Anglia, aztán vannak az írek, de az Ír-sziget fele már angol kézen van, vannak a skótok, van Wales, és van még két frakció, akik asszem nem választhatóak: az angol lázadó lordok, illetve a norvég király. Feladatunk az, hogy megfelelő számú provinciát megszerezzünk. A hadjáratban annyi különbség van a MTW2-höz képest, hogy a vallást itt lecserélték kultúrára, és a templomokkal kulturálisan lehet átformálni a provinciát. A provinciák száma egyébként itt azért már kisebb, mint az Americasban, ez túl hosszú ideig nem is kötött le, de azért az egy érdekes kihívás, hogy a disznó angolokat valamelyik kelta frakcióval végleg kitegyük a szigetekről. :)

Teuton hadjárat



E hadjárat a Baltikum térségébe kalauzol el minket, nagyjából a 13. század végének az időszakába. A történet középpontjában a Német Lovagrend áll, amely a helyi hitetlenek meghódítására, és megtérítésére készül éppen, kiváltva ezzel elég sok helyi frakció nemtetszését. A választható hatalmak a lovagrend mellett Litvánia, Dánia, Novgorod, és a kampány megnyerése után Svédország, és Lengyelország is azzá válik. Lehet hogy valamit kihagytam, mert erre a kiegészítőre megmondom őszíntén, csak ránéztem (dolgozó ember vagyok). A hadjárat kezdetén a lovagrend kezdeti terjeszkedésén már túl vagyunk, a feladat tehát az lesz, hogy hatalmunkat további hódításokkal teljesítsük ki, avagy más frakciók esetén előbb - utóbb szükséges lesz a németek tengerbe verése. Ez a hadjárat is kellemes beleélési lehetőséget teremt, visszatéríthejük pogánynak a baltikumot a litvánokkal, vagy meghódíthatjuk, és katolikussá téríthetjük az orosz területeket a teutonokkal, a lengyelek aktiválása után ugyanezt tehetjük polák testvéreinkkel megfűszerezve a disznó németek tengerbeverésével, stb. stb.

Szentföldi hadjárat



Itt majdnem keresztes hadjáratot írtam, de hülyén hangzott volna. :) A helyzet egyértelmű, a szentföldi keresztény államok alapítása után öt frakció küzd egymással: Bizánc, a szeldzsukok, a Jeruzsálemi Királyság, az Antiochiai Fejedelemség, és Egyiptom. Keresztények vs. muszlimok, illetve ott van Bizánc harmadiknak (őket senki sem szereti, de stratégiailag kedvező helyzetben vannak). A térkép sajnos itt is viszonylag pici, és elnagyolt, lehetne több provincia, és akár frakció is (pl. a kilikiai örmény királyság igazán beleférhetett volna). Az események fűszerezéseként idővel megjelennek majd a mongolok, és szétcsapnak mindenkit (ami azt illeti, ez az MTW2-ben is megtörténik amúgy).



Összességében érdekes kihívást nyújt mindegyik, ideig-óráig le tudják kötni az embert, hogy kinek melyik tetszik jobban, azt meg embere válogatja valószínűleg.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://toriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr851522781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatuuu21 2009.11.22. 13:17:24

hmm... nem lett ez a poszt kicsit összecsapva? :)

Ramos 2009.11.22. 22:18:42

@Syolos: nagyorrú gyilkos :) (javítva)

Amenhotep 2009.11.23. 10:54:09

Én hiányolom a kritikából a kritikát:) Ez inkább a játék leírása lett, de egy kis történelem alapú boncolgatás hiányzik.

tatuuu21 2009.11.23. 12:50:52

@Amenhotep: hát igen, én is egy velősebb írásra számítottam :(
ettől függetlenül naon jó a kiegészítő is, főleg (személyes kedvencem :P) a Saladin szultán kampányát emelném ki :)
cheers.

Kham 2009.11.26. 17:10:15

Szerintem a Teuton hadjárat a leghangulatosabb, érdemes lett volna egy pillantásnál többre. A Brittaniai hadjáratban, pedig lehet játszani a vikingekkel, le is gyaknak mindenkit gond nélkül:)
süti beállítások módosítása