A szervezők adatai szerint közel tízezren kísérték figyelemmel a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok harcát 2011 júniusában, a bulgáriai Shumenben (magyar átírásban: Sumen). A helyiek felkérését elfogadva a debreceni lovagok – kiegészülve a csehekkel – immáron második alkalommal „űzték ki” a törököket a várból.

A shumeni csata a bolgár történelem igen fontos része, a rendezvény szervezői pedig a jövőben szeretnék hagyománnyá teremteni ezt a fajta megemlékezést. Ehhez a debreceni lovagok már 2007-ben aktívan hozzájárultak, és a jelek szerint két év múlva ismét meghívást kaphatnak az eseményre. Ezt igazolja a debrecenieket fogadó baráti légkör is: a magyarokra mint „felszabadítókra” tekintenek a helyiek, és ezt a három napos rendezvényen több esetben hangsúlyozták is. Mindennek fontosságát mutatja továbbá, hogy az eseményen részt vettek többek között Dimitar Alexandrov, Shumen tartomány kormányzója, Krasimir Kostov, a város polgármestere, Megleva Kuneva, a köztársasági elnökjelölt, valamint a Shumen várának helyreállításáért felelős egyéb szervek képviselői is.

Ezen nemzetközi összejövetel célja tehát nem csupán a csata újrajátszása volt, hanem a résztvevő nemzetek közötti baráti viszony fenntartása és ápolása is. Így a szervezett programban helyet kaphatott néhány magyar vonatkozású nevezetesség megtekintése is (például Kossuth-emlékház). A Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok így tisztelegtek az 1444-es várnai csatában I. Ulászló és Hunyadi János oldalán elesett hősök előtt.

 Bővebben: A Debreceni Arany Lovagok Egyesülete honlapján

A bejegyzés trackback címe:

https://toriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr363074935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2011.07.25. 15:44:17

Ők pedig Habsburg-Lotharingiai Ottó királyi herceg temetésén képviselték hazánkat, Bécsben:
Esterházy huszárok Kismartonból, a cs. és kir. 9-es Nádasdy huszárok Sopronból, a m. kir. 7. Honvéd huszárok Pápáról, a cs. és kir. 9-es Miklós huszárok Vácról, a cs. és kir. 10-es Vilmos huszárok Székesfehérvárról, a m. kir 29-es Honvéd gyalogosok Szolnokról és egy gyalogos csapat Tapolcáról és négyen gyászhuszár egyenruhában Salgótarjánból.
forrás: regnumportal.hu/node/757

Minorkavidor 2011.07.27. 16:28:41

Nem ártott volna bővebb történelmi tájékoztatást adni a shumeni csatáról, a debreceni honlapon sincs semmi érdemleges a valóságos történelmi eseményekről.

szobatars 2011.11.04. 19:57:30

"Ezt igazolja a debrecenieket fogadó baráti légkör is..."

Sumen és Debrecen testvérvárosok már a 70-es évek óta...(vagy talán már korábbról)

Rumnapló 2012.03.19. 11:16:12

Tök jó hogy itt a körhűségnek még csak a szikrája sem jelenik meg legalább 5 különböző századból jelennek itt meg harcosok, műszálas ruhákban sajna ez a hadihagyományőrzés legalja.
süti beállítások módosítása