A madéfalvi emlékmű

A "madéfalvi veszedelem" napjának szokásos éves csendes megemlékezése idén a jeles évforduló miatt fokozottabb országos figyelmet kap. A 250 éve történt eseményekre való visszatekintés itt, az anyaországban és ott, Csíkban is több helyszínen követhető, ezekből ajánlanék én is e rövid mai posztban .

A csíki székelyek 1764. január 7-i lemészárlásának szinte tökéletes kronogrammába (sICVLICIDIVM, azaz MDCCLVVIIII = 1764) sűrített történelmi valósága, a magyarság történetéből való kiszakítottságuk (1848-ról vajmi keveset hallottak), állandó asszimilációs küzdelmeik, hányattatásuk valamennyi leszármazottban erős érzelmi hullámokat kelt, akár megélte az 1941-es áttelepítést, akár csak hallott a szülők, nagyszülők elbeszéléseiből, vagy olvashat a visszaemlékezésekben. A történelmi események a megélőik számára érzelmektől mindig áthatottak, így kell néhány generáció, hogy tárgyilagosan tudjuk szemlélni a múltat.

Magam is azt gondoltam először, hogy írok egy személyes hangvételű posztot őseim, a bukovinai székelyek 250 éves történetéről, arról, hogy hogyan látom én, hiszen mint történelem iránt érdeklődő leszármazott kellően 'betáraztam' a szakirodalomból, gyermekeim 'örömére'. Családunk történetének megismerése ifjúkorom elementáris élménye volt, a családi legendárium korabeli iratokkal alátámasztott s a bonyhádi múzeum anyagában is számos, családunktól származó fénykép található. (Féja Géza nálunk lakott, mikor írta a Sarjadást, s írta meg benne, hogyan törte át nagyapám a Bácskában a németek vágányzárát). Mind-mind döntően hatottak történelem iránti érdeklődésemre.

Aztán beláttam, az évforduló az más. Az ünnep a közösségé, a közös emlékezésé, az összetartozásé. Azé a 40.000 leszármazotté, akik velem együtt bukovinai székelyek ivadékának mondhatja magát. Emlékezzünk, és örüljünk. Egymásnak.

Ajánlom tehát a blogolvasók figyelmébe mindazokat az írásokat, amelyek ma, illetve mostanában a madéfalvi veszedelem 250. évfordulója kapcsán bármilyen orgánumban megjelennek, s azokat, amelyek alapjaiban segítenek tájékozódni a bukovinai székelyek történetéről, kultúrájáról, néprajzáról, mai életmódjáról.

Átfogó, Bukovina, a bukovinai székelyek történetét bemutató gyűjtőoldal

Rubicon cikke

Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége

A madéfalvi emlékünnepség programja

Madéfalva (Siculeni) honlapja

Bukovina Kiadó

Bukovina néprajzi térképe (a 8 etnikai csoport között feketével jelölve a magyarok ill. székelyek)

A bejegyzés trackback címe:

https://toriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr905741646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamás46 2015.04.02. 20:11:05

Aki ezt írta az valószínűleg nem olvasta Erdély történetét(Akadémia kiadó 3 kötet),és a "Magyarrá lett keleti népek" c. kiadványt sem.
süti beállítások módosítása